2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Kelionė automobiliu po Lietuvą




Vis dažniau atostogauti vykstame į kitas šalis, pasirinkdami tokias transporto priemones kaip lėktuvai, traukiniai, laivai, autobusai ir kt. Tačiau, ar susimastėte, kad, visų pirmiausia, reikia pažinti savo šalį, pamatyti nuostabias vietas, kurių yra tikrai nemažai ir kurias galima aplankyti tiesiog nuosavu automobiliu.
 Kad parodyti visa tai, mes nusprendėme aplankyti pačias populiariausias vietas Lietuvoje ir pasidalinti savo įspūdžiais su Jumis.




Kaunas - laikinoji sostinė

Mūsų kelionė prasideda Kauno mieste, kuriame stengsimės aplankyti ir parodyti kuo daugiau žymių lankytinų vietų.
Kauno zoologijos sodas oficialiai duris atvėrė 1938 liepos 1d. Tai buvo daugelio metų planų įgyvendinimas po Nepriklausomybės atgavimo. Atidarymo dieną buvo tik 40 eksponatų, kuriuos atvežė profesorius Tadas Ivanauskas arba tai buvo jam dovanoti kitų zoologijos sodų gyvūnai. Per metus sodo eksponatų skaičius išaugo iki 150. 1958 metais gruodžio 4 dieną Kauno zoologijos sodui suteiktas Respublikinio zoologijos sodo vardas.

Lietuvos zoologijos sodas yra miesto centre. Šiandien tai nedidelis 15,9 ha parkas, kuriame auga šimtamečiai ąžuolai. Pagal plotą ir laikomų gyvūnų skaičių zoologijos sodas galėtų prilygti vidutiniam Europos zoologijos sodui.
Daug žmonių atvažiuoja net iš tolimiausių šalies kampelių, pasivaikščioti po zoologijos sodą ir gerai bei turiningai praleisti laiką. Vaikams čia iš tiesų daug atrakcijų: jie gali pajodinėti poniukų ar asiliuku, pasivažinėti karieta. Taip pat prijaukintos lamos vedžiojamos po teritoriją, kurias vaikai gali liesti glostyti ir pajausti kokie gali būti šilti ir draugiški gyvūnai.



Zoologijos sode gyvenimas nestovi vietoje, prižiūrėtojai lankytojus džiugina įvairiais renginiais, tokiais, kaip  dainuojančių tigrų šventė kuriuos atlieka zoologijos sodo gyventojai,  taip pat galima išvysti ką tik pasaulį išvydusius jauniklius, stebėti, kaip jie auga ir pažindinasi su pasauliu.

Daugiau informacijos apie paslaugų kainas rasite čia: 
http://www.zoosodas.lt/?tid=1&stid=33&lvl=2&lid=24&lang=1
Kaip mus rasti?
Informacija kontaktams

Radvilėnų pl. 21,
Kaunas, Lietuva
Tel. 8 37 332540
El. paštas: zoosodas@is.lt
Svetainė: http://www.zoosodas.lt






Šokolado mokykla ,, Kraft Foods Lietuva "

Netgi daugelis pačių kauniečių nežino, kad Kaune yra Šokolado mokykla. Tačiau į šią mokyklą jau kviečiami ir svečiai iš užsienio. Čia lankytojai yra supažindinami su šokolado istorija, gamybos etapais, papasakojama apie teigiamas šokolado savybes, apie jo pakavimo ir žymėjimo ypatumus.Taip pat naudojant šiuolaikines informacines technologijas ir animaciją sukurta interaktyvi ekspozicija, sulaukianti daug teigiamų atsiliepimų. Šokolado sudedamosios medžiagos irgi yra eksponuojamos: galite pamatyti kakavos medžio lapus, burbuoles, jų sėklas ir kita. 



Ši mokykla suteikia galimybę ne tik pamatyti, kaip šokoladas yra gaminamas ir pakuojamas, bet ir patiems paragauti įvairių skonių bei rūšių šokoladą ir pamėginti jį pasigaminti savomis rankomis, nesvarbu kokio amžiaus bebūtum!

Šokolado mokyklą rasite adresu:
Taikos pr. 88, Kaunas
8-37-305110
el. paštas: rbagdoniene@krafteurope.com


Kauno pilis
Vietoje, kurioje stovi pilis, jau IV-V amžiais būta gyvenvietės, sutvirtintos medžio ir molio gynybiniais įrenginiais. XIV amžiuje pastatyta pirmoji Kauno pilis – vienas svarbiausių lietuvių kovos prieš kryžiuočius atsparos punktų. Tai seniausia mūrinė pilis Lietuvoje. Piliavietėje tuo metu buvo kalva, aukštėjanti link Nėries. Upė tekėjo šiauriau negu dabar. Pilį sudarė nedidelis, apie 0.5 ha ploto, keturkampis kiemas, aptvertas gynybine siena. Aptvara, sumūryta XIIIa. Pabaigoje, buvo 2.0 – 2.2 m storio, 12-13 m aukščio, su 3 – 4 m pakeltais nuo žemės vartais rytinėje pusėje. Iš lauko pasieniais buvo supiltas apie 2.5 m aukščio pylimėlis, už jo iškasta fosa. Jos dugne , 18 – 30 m atstumu nuo kiemo aptvaros stovėjo 1.3 – 2.0 m storio, 10 – 11 m aukščio priešpilio siena. Ji dar ankstesnė už kiemo aptvarą, pastatyta XIIIa. viduryje. Abiejų sienų viršuje buvo šaudymo angos, vidinėje pusėje – medinės šaulių galerijos. Sienos buvo sumūrytos iš akmenų, siūlės prikamšytos mažų akmenėlių ir skaldos. Kiemo aptvaros išorėje buvo 2 m pločio plytų apdailos juosta. Plytomis apmūryti ir angokraščiai. Sienų paviršių, išskyrus plytų juostą, dengė baltas kalkių glaistas. Kauno pilis buvo vienintelė Lietuvoje su dviguba aptvara. Jos kieme stovėjo medinių gyvenamųjų ir ūkinių pastatų.
1362 metais po trijų savaičių apsiausties kryžiuočiai pilį sugriovė. Iki 1368 metų buvo sumūryta Antroji pilis, pritaikyta gynybai nuo paraku šaunamo ginklo.
Antrosios pilies mūre daug plytų, ypač pietryčių bokšto išorėje. Sienų kiaute taisyklingai keitėsi plytų ir akmenų eilės. Vidus užpildytas mažesniais akmenimis ir plytų nuolaužomis. Apačioje išilgai sienų įmūrytos ąžuolinės sijos.
XVI a. antrojoje pusėje pilis dar sustiprinta : pietryčių kampe, fosoje sumūryta bastėja pilies prieigų flanginei gynybai.
Šiuo metu pilies liekanos – tai pusiau uždaras kiemas, kurį riboja 2 – 3 m aukščio pietinė siena, nedidelis rytinės sienos fragmentas su vartų arka ir iš dalies pažymėti rytinės bei vakarinės sienų kontūrai. Pietvakarių kampe išliko kvadratinio bokšto apačia, o pietryčių – apskritas, iki ketvirtojo aukšto atkurtas bokštas. Kieme yra įėjimas į bokšto pirmąjį aukštą. Viduje atstatytos medinės perdangos, viršus uždengtas plokščiu gelžbetoniniu stogu. Sienų išorė lygi, netaisyklingai įsiterpia keletas arkinių angų.
Kauno pilis yra gotikinis gynybinis statinys, kuriame pakartotas Antrosios aptvarinės pilies planas. Konservuotos pilies liekanos byloja apie jos pirmykštę erdvinę struktūrą, statybos techniką, formas,  teikia svarbių dokumentų XIII – XVI amžių Lietuvos architektūros raidai pažinti, yra respublikinės reikšmės architektūros paminklas.

Kaip pasiekti pilį
Adresas: Papilio g. 17, LT-44279 Kaunas
Koordinatės: 54.898798o x 23.885200o
Kauno pilis yra Senamiestyje, visai netoli miesto centro. Tai puiki vieta pradėti pažintį su Kauno miestu - pilį lengva pasiekti automobiliu ar autobusu, o šalia yra erdvi automobilių stovėjimo aikštelė.
Lengviausia Kauno pilį pasiekti važiuojant Raudondvario plentu, Marvelės ar Jonavos gatvėmis. Atvažiuojantys iš Vilniaus, Ukmergės ar Klaipėdos pusių greičiausiai Kauno pilį pasieks važiuodami Jonavos gatve. Atvykstantys iš Jurbarko pusės turėtų rinktis Raudondvario plentą, iš Marijampolės/Alytaus pusės - Marvelės gatvę.


6 komentarai:

  1. Tai kada merginos darysim ekskursiją po šias Kauno vietas? :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi noriu ir po šias vietas pakeliauti ir dar kartą pabuvoti :) graži ta mūsų Lietuvike :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, kad graži ;) o kiek dar vietų, kuriose neesam lankęsi ;)

      Panaikinti